Etapa 5 Volta Espanya (F): Vollering aconsegueix la seva 1a victòria de 2024

Vollering venç en la 5a etapa. Foto: Volta Espanya (F) | SprintCycling
Vollering venç en la 5a etapa. Foto: Volta Espanya (F) | SprintCycling

Demi Vollering (SD Worx) ha sigut la guanyadora de la 5a etapa de la Volta Espanya femenina (2.WWT) i s’ha col·locat com a nova líder. La ciclista neerlandesa ha arribat en solitari a la línia de meta. Darrere seu, han finalitzat Yara Kastelijn (Fenix) i Elisa Longo Borghini (Lidl). La primera catalana ha estat Mireia Benito (AG Insurance), qui ha fet 41a.

L’etapa s’ha celebrat sobre un recorregut de 114 km, amb sortida a Osca i arribada a Fuerte de Rapitán (2a, 3,2 km al 8,1%). Prèviament, les participants han ascendit al Monestir de Sant Joan de la Penya (2a, 16,8 km al 3,2%).

En la primera pujada del dia ha atacat Antonia Niedermaier (Canyon) a 32 km del final i ha marxat amb Grace Brown (FDJ). Amb tot, 2 km després ha sortit en persecució Marlen Reusser (SD Worx), la resta del pilot li ha agafat roda i han neutralitzat al duo capdavanter. En el descens, Gaia Realini (Lidl) ha caigut. La italiana ha pogut continuar, però no ha enllaçat amb el grup.

A causa del ritme que ha imposat el Fenix en la baixada, s’ha fet un primer tall amb 10 corredores, entre les quals es trobaven les favorites per a la general i la líder Marianne Vos (Visma). Malgrat això, no s’han entès per fer el forat més gran i les han enxampat per darrere.

Com que cap equip volia agafar el comandament del pilot, s’ha escapat un grup amb una desena d’integrants, entre les quals es trobava Katarzyna Niewiadoma (Canyon). De totes maneres, tampoc s’han posat d’acord i Karlijn Swinkels (UAE) se n’ha anat en solitari. El pilot li ha donat caça just abans de l’inici de l’última ascensió.

Un cop han arribat a les primeres rampes de Fuerte de Rapitán, la líder s’ha despenjat. Quan faltaven 2,5 km per l’arribada, la campiona neerlandesa s’ha col·locat en primera posició i ha imposat un fort ritme. El grup s’ha anat fent més petit, fins al punt de quedar-se enrere la polonesa del Canyon.

Sense fer cap atac la neerlandesa de l’SD Worx s’ha quedat només amb la seva compatriota del Fenix i amb la campiona italiana. L’elevada velocitat que estava marcant ha provocat que en l’últim quilòmetre marxés en solitari i deixés de roda a les dues rivals.

Finalment, Vollering ha travessat en solitari l’arc de meta. El grup perseguidor ha arribat amb un desavantatge de 28 segons, amb Kastelijn per davant de Longo Borghini. Niewiadoma ha perdut 1:30 respecte a la vencedora i Vos s’ha deixat 2:22. Pel que fa a la catalana de l’AG Insurance, s’ha classificat en 41a posició, a 4:11.

Gràcies a aquest resultat, la campiona dels Països Baixos és la nova líder de la volta per etapes, amb una renda de 31 segons sobre la campiona d’Itàlia i de 53 segons amb Riejanne Markus (Visma). La resta de rivals ja es troben a més d’un minut a la general. Benito és la primera catalana a la classificació i se situa en el 60è lloc.

Perfil Etapa 5. Font: Volta Espanya (F)
Perfil Etapa 5. Font: Volta Espanya (F)