Etapa 1 Giro Itàlia (M): Narváez trenca tots els pronòstics

Narváez sorprèn en la 1a etapa. Foto: Giro Itàlia (M)
Narváez sorprèn en la 1a etapa. Foto: Giro Itàlia (M)

Jhonatan Narváez (Ineos) s’ha endut la 1a etapa del Giro Itàlia masculí (2.UWT) i s’ha col·locat com a primer líder. L’equatorià ha batut en l’esprint de cap de cursa a Maximilian Schachmann (Bora) i a Tadej Pogačar (UAE). El català Fran Muñoz (Polti) ha finalitzat 94è.

L’etapa s’ha disputat sobre un recorregut de 140 km, amb sortida des de Venaria Reale i arribada a Torí. Els participants han ascendit Berzano San Pietro (4a, 2,8 km al 5,4%), Superga (3a, 8,2 km al 4,3%) i Colle della Maddalena (2a, 6,5 km al 7,1%) i han fet dos passos per l’empit de San Vito (1,5 km al 8,6%), que s’ha coronat per última vegada a 2,9 km del final.

Quan faltaven 33 km de la meta, en la primera pujada a San Vito, l’UAE ha començat a imposar un ritme més alt. L’equip emiratià ha continuat accelerant a Colle della Maddalena i ha provocat que Thymen Arensman (Ineos), Romain Bardet (Dsm) i Luke Plapp (Jayco) es despengessin per no poder mantenir la velocitat d’escalada.

No obstant això, el campió eslovè no ha atacat i s’ha quedat només amb un gregari, Rafał Majka, i encara restaven 22 km d’etapa. Això ha fet que els rivals veiessin que no podrien controlar tots els moviments i s’ha escapat un grup, entre els quals es trobava l’alemany del Bora i Damiano Caruso (Bahrain). Amb tot, els relleus no eren fluids i Nicola Conci (Alpecin) els ha atacat i se n’ha anat en solitari.

Un cop han arribat per últim cop a San Vito, Pogačar ha demarrat des de l’inici de la pujada amb l’equatorià a la seva roda. Tots dos han anat superant als integrants del grup perseguidor, moment en el qual Schachmann ha aprofitat per agafar roda a Narváez. Han arribat fins a l’italià de l’Alpecin i l’han deixat enrere. Malgrat que l’eslovè ha provat diversos cops de desempallegar-se del ciclista de l’Ineos, no ho ha aconseguit.

Finalment, la victòria s’ha decidit en l’esprint final del trio capdavanter, en el qual el més ràpid ha estat Narváez, qui ha superat a Schachmann i a Pogačar. Alex Baudin (Decathlon) ha arribat intercalat a 6 segons i el primer grup perseguidor ha finalitzat amb un desavantatge de 10 segons. El català del Polti s’ha classificat en 94a posició, a 10:58.

Amb aquest resultat, l’equatorià és el primer líder de la volta italiana, amb un marge, gràcies a les bonificacions, de 3 segons sobre l’alemany, de 6 respecte a l’eslovè i de 20 segons amb els integrants del primer grup perseguidor. En la general, Muñoz es troba també en el 94è lloc.

Perfil Etapa 1. Font: Giro Itàlia (M)
Perfil Etapa 1. Font: Giro Itàlia (M)